Ahdistaako some?

Heräät aamulla, keität kahvit, istut pöytään ja avaat puhelimen. Selaat kaikki somen kanavat läpi ennen töihin lähtöä. Matkalla töihin sut kuitenkin valtaa epämääräinen tunne, etkä oikein osaa kuvailla mikä se on tai mistä se tulee. Se on ahdistus. Sinun on vaikeaa ymmärtää, että mistä se tunne tuli kunnes tajuat, että olit juuri lukenut facebookista surullisen uutisen, lisäksi näit instagramista kuinka naapurin Siiri oli taas onnistunut painonpudotuksessa ja snapistä näit, että exäsi on löytänyt uuden naisen.

Ei ihmekkään, että ahdistaa. Mulla meni tosi kauvan tajuta, että se mitä seuraan somessa vaikuttaa muhun paljon ihmisenä. Sillä on väliä aloitanko aamuni sillä, että luen facebookista jonkun elämän koululaisen negatiivisia juttuja vai selaanko vaikka hidasta elämää-sivustoa. Sillä on väliä katsonko instagramista täydellisiä bikinifitness mimmejä, joille on tehty kaikki kauneusleikkaukset vai luonnonkauniita normaali- vartaloisia naisia. Sillä on väliä seuraanko snäpissä exääni vai parasta ystävääni. Mielestäni somessa on paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa. Se altistaa meitä ajattelemaan, että emme ole riittäviä. Varsinkin nuoret tytöt ja pojat ovat todella alttiita somen negatiivisille vaikutuksille. Moni arvottaa itsensä instagram- tykkäyksien ja seuraajien perusteella. Todellisuudessa sillä ei ole mitään merkitystä. Hyvä itsetunto tulee sisältä, sinusta itsestäsi, eikä muiden kommenttien perusteella. Toisaalta jos some saa vaan insiroitumaan se on hyvä. Monelle kuitenkin käy toisten täydellisiä kuvia selaillessa niin, että näkee itsensä huonommassa valossa. Mikä on täysin normaalia. Some syöttää niin paljon roskaa, että se saa ihmiset huolestumaan turhasta. 

Itse olen siistinyt someani aika urakalla. Arvostan ihmisissä aitoutta ja sama pätee someen. Haluan seurata aitoa elämää ja aitoja ihmisiä. Mun kauneusihanne on aina ollut luonnollisuus, siksi en ymmärrä miksi olen edes aikaisemmin seurannut somessa jotain aivan muuta.

Instagramissa seuraan vain minulle tärkeitä ihmisiä tai tyyppejä jotka saavat minut inspiroitumaan. On myös ihmisiä jotka ovat oikeassa elämässä ystäviäni, mutta en seuraa heitä somessa. Se johtuu ihan siitä, että suojelen itseäni. Jos esimerkiksi joku mimmi lisää itsestään päivittäin vain täydellisiä kuvia täydellisestä elämästään, en saa siitä itse mitään. Seuraan henkilöitä, jotka ovat muutakin kuin ulkonäkö.

Facebookissa olen painanut monen henkilön kohdalla – älä seuraa nappia. Joidenkin facebook seinä täyttyy vain ikävillä uutisilla tai muuten vain negatiivisilla päivityksillä. En tarvitse niitä mihinkään. Tulee vaan paska fiilis.

Snäppiä en käytä kun vain silloin jos lähetän jotain läppäkuvia frendeilleni.

Ehkä paras vinkki somesta ahdistuville on se, että älkää käyttäkö sitä! Ei siellä tarvitse olla. Se ei ole oikeaa elämää. Olen itsekin vähentänyt sitä huomattavasti ja voi kuinka rentoutunut ja hyvä olo mulla onkaan!

Ihanaa alkavaa viikonloppua!

<3:Eve

(Visited 987 times, 1 visits today)
eveheikkinen

2 vastausta artikkeliin “Ahdistaako some?”

  1. Siis tää postaus taas vaan jännästi ilmesty mun fb feedille fitfashionin ehdottamana just kun sitä tarvitsin! Kyyneliä tippuu tätä kirjottaessa, koska oon niin surullinen siitä, miten mun yks paras kaveri (ilmeisesti entinen…) on totaalisesti unohtanu mut ja saanu paljon uusia kavereita, jotka pari päivää sitten julkas ihania omaperäsiä synttärionnitteluja hänelle. Ite en julkassu sillon mitään. Hänkään ei muistanu mua huhtikuussa 🙁 Mun koko feedi on täynnä hänelle suunnattuja onnitteluja. Ja vieläpä kun ne kaikki on niitä perus kollaasionnitteluja, enkä mä ole ollut todistamassa yhtäkään niistä hauskoista hetkistä. On sydäntäraastavaa nähdä kaikkien ihmisten päivityksiä miten niin hieno elämä niillä on tai ketkä kaikki pääs korkeakouluihin kun mä en taaskaan… Päätin lopettaa kanssa mun kaverin seuraamisen, vaikka välillä kyllä kutkuttaa ihan poistaa näitä ihmisiä. Poissa silmistä, poissa mielestä.

    Oon ollu jo tosi pitkään sitä mieltä, että some on yks pahimmista keksinnöistä ikinä. Juteltiin tästä myös eilen äidin ja hänen ystävän kanssa. Kaikki nuoret ei muuta teekään nykyään kuin tuijottaa puhelinta. Yks päivä näin kaks ystävää yhdessä salilla ja aina tauon tullessa molemmat menivät omille puhelimilleen eivätkä sanoneet sanaakaan toisilleen kunnes tauko taas loppui. Karmivaa.

    • Moi!
      Kuulostaapa ikävältä, mutta niinkuin itsekin sanoit, eikö olisi parasta olla vain seuraamatta muita? Ei sitä fb:n seinää ole pakko selailla.. Olen itekin tajunnut sen vasta 🙂 Somessa on joo omat huonot- ja hyvät puolensa. Onneksi meillä on vapaus valita millaisessa seurassa liikumme. Mun ei ainakaan tekis mieli hengailla seurassa missä toinen vilkuilee puhelinta joka toinen sekuntti. Onneksi on vielä ihmisiä jotka eivät ole riippuvaisia somesta 🙂 Aurinkoista viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 9
Tykkää jutusta