Pelko on valinta

”Fear is not real. The only place that fear can exist is in our thoughts of the future. It is a product of our imagination, causing us to fear things that do not at present and may not ever exist. That is near insanity. Do not misunderstand me danger is very real but fear is a choice.”

-Will Smith

img_5141

Olin tiistai-iltana ystäväni kanssa istumassa meren rannassa. Taivas oli kirkas ja täynnä tähtiä. Fiilis oli jotenkin todella rentouttava. Kun näin lentokoneen, tiesin sisälläni mitä mun kuuluu tehdä. Mikään ei ole pitkään aikaan tuntunut näin oikealta. Olen lykännyt tätä päätöstä jo kaksi vuotta.

Mun tekisi mieli pomppia onnesta ja huutaa koko maailmalle kuinka fiiliksissä olen! Olen jo aiemmin blogissa maininnut siitä, kuinka meinaan vaihtaa maisemaa. Se on nyt todellista.  Viime viikkoisten tapahtumien jälkeen, mulla ei ole enää mitään mikä pidättelisi mua täällä Suomessa. Lähdemme Miran kanssa eri puolille maailmaa. Tosin, mä ostan pelkän menolipun. Kaiken tämän tunnemyrskyn keskellä, tunnen myös pelkoa. Pelkään luopua kaikesta rakkaasta mitä mulla on Suomessa. Voi olla, että tulen takaisin ensimmäisen kuukauden jälkeen tai palaan kuuden vuoden kuluttua. Ehkä jään sinne, en tiedä. Aika näyttää. Siltikin päässäni pyörii lauseita:

”Entä jos jotain menee vikaan? Entä jos mä en selviäkkään? Entä jos?”

img_5139

Pelko on mielikuvituksen tuote. 

Pelko on suurin syy mikä jarruttaa meitä unelmiemme toteuttamisessa. Mullakin on itseasiassa paljon pelkoja ja välillä niiden kohtaaminen on tuskaista, mutta se on mielestäni ainut vaihtoehto. Mitä enemmän teen rohkeita ratkaisuja, sen vapaampaa elämää elän.  Juoksemalla pelkoja karkuun ne pahenevat. Karkuun juoksemalla yritämme sivuuttaa omat tunteemme. Usein välttelemme pelkoamme viimeiseen asti. Saatamme peittää pelkomme esimerkiksi kiireellä ja keksimme tekosyitä jotta ei tarvitsisi mennä epämukavuusalueelle. Pelkäämme usein sitä mikä on meille vierasta.  Tiedättekö mitä? Mielestäni Ilman karkuun juoksemista pelkoa ei edes olisi.

 Ensi kerralla kun pelottaa, kiitä pelkoasi. Älä juokse karkuun! Anna sen olla kanssasi niin kauan, kun se on jäädäkseen ja sitten päästä irti. Pelot tekevät meistä inhimillisiä. Kun ei anna pelolle voimaa, se katoaa.

-Eve

”Olisi pitänyt”

Joku aika sitten juttelin erään minua huomattavasti vanhemman henkilön kanssa tulevaisuuden suunnitelmista. Ennenkuin pääsin loppuun, hän sanoi ”Olet niin rohkea, minunkin olisi pitänyt” Jäin miettimään tätä. Olenko mä muka rohkea? Mulle se, että menee tavotettaan kohti on itsestäänselvyys. Se on elämän suola.  Eikä unelmien toteuttaminen mielestäni katso ikää, koskaan ei ole liian myöhäistä. Olen päättänyt, että mun suusta ei kuule lausetta ”Olisi pitänyt”.

Mutta olenko aina ollut rohkea? Ei, en ole.

evvvvvve

Usein pelkäämme sitä, mikä on meille tuntematonta. En ole suinkaan aina ollut rohkea. Ennen rohkeuteni oli vain kuori. Muistan kun nuorempana kiven kovaa väitin, että en ikinä halua ulkomaille. Itkin kun äiti puhui Espanjaan muutosta. Olin ennakkoluuloinen, olin tottunut liian  turvalliseen. Elin omassa turvallisessa kuplassani ja vieroksuin kaikkea uutta. Vasta 17-vuotiaana kun monta ihmissuhdetta kariutui, uskalsin astua kuplasta pois. Tai en mä astunut, jouduin väkisin tilanteeseen, jossa jouduin selviämään yksin. Ajattelin että ei ollut enää mitään menetettävää. Päätin laittaa kaasun pohjaan ja hypätä tuntemattomaan. Eikös tulokset tapahdu epämukavuus alueella?

Koen, että olen onnellisempi kuin koskaan tällä hetkellä. Rohkeus on parasta mitä olen oppinut viimeisen neljän vuoden aikana. Nykyään pääsen haastamaan itseni arjessa joka päivä.  Elämässäni on päivittäin väriä. Aluksi uudet tilanteet jännittivät, kädet hikoilivat, ääni värisi ja vatsassa oli perhosia. Nykyään kohtaan jännittäviä tilanteita päivittäin. Kun sydämeni alkaa hakkaamaan, nautin siitä tunteesta. Ennen pidin jännitystä epämukavana. Nykyään ajattelen jännitystä positiivisena tunteena.  ”Ihanaa, kehoni valmistautuu hyvään suoritukseen. Tämä adrenaliinin määrä. Tunnen olevani elossa!”

Olen pikkupaikasta kotoisin. Muutin 16-vuotiaana pois kotoa toiseen kaupunkiin. 19-vuotiaana tylsistyin. Lähdin Lontooseen pariksi kuukaudeksi. Sieltä tulin Helsinkiin. Täällä ollaan edelleen, mutta pian on taas aika vaihtaa maisemaa. Rakastan olla reissun päällä.  Kun ajattelen itseäni 17-vuotiaana, nykyään peilistä katsoo melko erilainen tyyppi vaikka siitä onkin vain neljä vuotta. Suoraan sanottuna, entinen elämäni oli ihan hyvää, mutta olin katkera. Olin katkera, siitä että en uskaltanut. Arvostelin enemmän muiden valintoja ja elämää, koska olisin halunnut olla heidän tilallaan. Kaikilla oli kaikkea mutta minulla ei ollut mitään. Nykyään olen kiitollinen kaikesta kokemastani. Oma elämäni on niin jännittävää, että en ehdi pohtia muiden elämää. Olen oppinut sanomaan asioille KYLLÄ!

evvve_1

Persoonissa on tottakai eroja. Jotkut ovat enemmän hitaasti syttyvää tyyppiä, kun taas toiset hyppäävät suoraan kohti tuntematonta. Toiset osaavat nauttia pienistä iloista kun taas toiset tarvitsevat enemmän äksöniä.  Meitä on moneen lähtöön. Pointtina oli kuitenkin se, että rohkeus ei ole luonteenpiirre. Sen voi jokainen meistä oppia, vaikka se ei helppoa tule olemaan. Rohkeus on jo sisälläsi.

 Täällä  kuplan toisella puolella elämä on välillä pelottavaa, mutta sen arvoista! 😉

-Eve