Amsterdamin parhaat ruokapaikat

Amsterdam yllätti meidät täysin tyylikkäillä, urbaaneilla kahvi- ja ruokapaikoilla. Kuljettiin kadulla aika uteliaalla asenteella, välillä ilman minkäänlaista päämäärää. Poikettiin muutamassa viihtyisän näköisessä raflassa tällä kolme päivää kestävällä viikonloppulomalla. Amsterdamin ydinkeskustasta syrjässä olevilla pikkukaduilla oli paljon söpöjä putiikkeja, tunnelmallisia ja toinen toistaan houkuttavampia kahviloita ja ruokapaikkoja. Amsterdamissa oli selkeesti panostettu enemmän orgaaniseen ja ekologiseen ruokakulttuuriin kuin täällä Suomessa.

SLA – Orgaaninen salaattibaari Amsterdamin sydämessä

Ravintola SLA sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Siellä tarjoillaan terveysintoilijoille oikeesti hyvää salaattipainotteista ruokaa. Paikka mainostaa itseään sloganilla Organic salad bar. Hintataso on kohtuullinen ja ruoka ylitti odotukset. Ajatus salaattibuffetista ei ole mun villeimmistä ruokafantasioista, mutta paikka muutti täysin käsityksen salaattilounaasta.

SLA_amsterdam
SLA, Amsterdam

Menu sisälsi paljon vegaanisia annoksia, mutta myös muutaman kalaa, juustoa tai kananmunaa sisältävän valmiin annoksen. Toki salaatin pystyy kokoamaan myös täysin omien mieltymysten mukaisesti. Mä valitsin listalta valmiin Salmon sushi bowlin ja Jonna nautiskeli vegaanisen Spinazie Falafelin. SLA:sta saa myös vegaanista juustokakkua! Meidän oli tarkoitus maistaa tätä vegeherkkua, mutta unohdettiin tilata jälkkärit, koska vatsat täyttyi mukavasti pääruoasta. Paikka oli urbaanin viihtyisä ja ruoka oli herkullista. Tämän ravintolan menun kuvineen pääset vilkaisemaan täältä.

 

falafel_salaatti_fitnesshairio
Spinazie falafel

BETTY BLUE – Viihtyisä paikka Amsterdamin keskustassa

Tähän raflaan eksyttiin ihan sattumalta heti perjantaina lennon jälkeen. Molempien vatsat huusi ruokaa ja lähdettiin sokkona etsimään kaupungilta ensimmäistä miellyttävän näköistä ruokapaikkaa, joka tarjoilee myös vegaanisia vaihtoehtoja. Betty Blue näytti ”ihan kivalta” mestalta ja tsekkailtiin ruokalista. Molemmille löytyi syötävää.

Betty Blue, Amsterdam
Betty Blue, Amsterdam

Tilasin mysteerisen Flammkuchenin, joka tovin yleissivistyksen laajentamisen jälkeen osoittautui pitsan kaltaiseksi liekkipiirakaksi. Hävettää myöntää että nevöhööd, mutta ruoka oli siitä huolimatta hyvää. Flammkuchen oli itseasiassa salaperäisyydessään erittäin osuva valinta. Ehkä joskus on hyvä ottaa riskejä myös ravintolan menun kanssa ja samalla laajentaa omaa ruokatuntemusta. Vegaanitytölle maistui tällä kertaa fenkolikeitto, joka tarjoiltiin raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.

DSC_0169
Flammkuchen, Betty Blue, Amsterdam

 

 

THE COLD PRESSED JUICERY – Raakaruokaa ja kylmäpuristettua mehua

Tyylikäs urbaani paikka lähellä Anne Frankin taloa, kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Käveltiin paikan ohi ja tuumattiin yhdessä että pakko kurkistaa sisälle, koska paikka oli houkuttavan näköinen heti ulko-ovelta. Täällä juotiin kylmäpuristetut mehut ja napattiin raakaherkkuna manteleista, taateleista, raakasuklaasta tehdyt pallot. Tsekkaa tämän paikan omat nettisivut täältä.

amsterdam_raw_food
The Cold Pressed Juicery, Amsterdam

 

amsterdam_realfood_2
The Cold Pressed Juicery, Amsterdam
dam_food
The Cold Pressed Juicery, Amsterdam

Kokonaisuudessaan Amsterdamin ruokakulttuuri oli tosi jees. Jäätiin miettimään miksei Suomessa ole vielä näin upeita ja monipuolisen terveellisiä ruokapaikkoja. Toki Helsingistäkin löytyy kivoja rafloja, mutta Amsterdamissa näitä paikkoja tuntui olevan joka nurkalla.

-M

 

 

 

 

 

Kaupunkiloma Amsterdamissa

Viikonloppu kului mukavasti Hollannissa, Amsterdamissa. Oltiin kotona vasta myöhään sunnuntai iltana vähän ennen puoltayötä. Vietettiin kaupungissa kolme päivää ja majoituttiin airbnb:n kautta vuokratussa kauniissa yksiössä.

Reissu alkoi varhain perjantai aamuna, lennot lähti klo. 8:10 Helsingistä, lentomatka oli noin kaksi tuntia. Helsingistä käsin on todella helppoa matkustaa. Junalla keskustasta Helsinki-Vantaalle kestää noin 20 minuuttia. Siitä sit portaat ylös ja ollaankin jo lentokentällä. Voiko tätä enää helpommaksi tehdä? On todella hassua, että matkustan kotoa nopeammin eurooppaan minilomalle, kuin junalla pohjoiseen perheen luo. amsterdam_fitnesshairio

Saavuttiin Amsterdamin lentokentälle jo aamupäivällä. Kentältä hypättiin junaan ja sillä keskustaan. Airbnb:ltä vuokrattu asunto oli keskustan rautatieaseman tuntumassa, joten paikan löytäminen sujui lähes ongelmitta.

Kaupungissa vallitsi rento tunnelma, tuntui ettei kukaan kiirehtinyt mihinkään. Eteenpäin kaartuvat talot ja valtava ikkunameri loi satumaista tunnelmaa. Kaupunki on hengeltään tunnelmallinen ja turisteja kaupungissa vilisi todella paljon nyt elokuussa. Tämä ruuhka näkyi etenkin päiväaikaan shoppaillessa, ehkä juuri sen vuoksi rahaa ei kulunut kovin paljon ja saaliiksi tuli ainoastaan yhdet shortsit ja muutama koru. Sovituskoppeihin ja kassalle oli pitkät jonot pääkadun suosituissa vaateliikkeissä.amsterdam_fitnesshairio

Amsterdamin sää oli hiukan painostava, lämmin ja kostea ilma tuntui väsyttävän hiukan myös omaa mieltä. Lämpöasteita oli arviolta noin 16, mutta aurinko pilkahteli vain välillä pilviverhon takaa. Sää oli lähestulkoon kokoajan pilvinen ja sadetta enteilevä. Sää ei meitä kuitenkaan haitannut, rentouduttiin ja tutustuttiin kaupunkiin paljon kävellen.rent_bike_amsterdam

Amsterdamissa ihmiset liikkuu poikkeuksellisen paljon pyörällä paikasta toiseen, joten tien yli mennessä saa todella katsoa ettei jää kenenkään alle. Pyöräilijöille on merkattu omat kulkuväylät jalkakäytävien ja autotien väliin, mutta suojatietä ylittäessä saa olla tarkkana väistellen autoja, että pyöriä.shop_amsterdam

Syrjäisemmiltä kaduilta löytyy myös ihania pikku putiikkeja ja tunnelmallisia kahviloita. Ruokapaikkoja ja kahviloita löytyy aina roskaruoasta vegaanisiin ja tyylikkäisiin, ekologisiin paikkoihin, mutta kirjoitan Amsterdamin ruoka kokemuksista toisen postauksen tällä viikolla.anne_frank_amsterdamIhmismäärät näkyi myös kaupungin nähtävyyksissä. Anne Frankin talolle oli noin parin tunnin jonot, joten skipattiin suosiolla koko paikka. Onneksi hollantiin on lyhyt matka ja aina voi mennä uudelleen. Ehkä seuraavalla kerralla buukkaan reissun myöhempään syksyyn tai alku kevääseen välttääkseni turistien sesongin.

Majoitus varattiin siis Airbnb:n kautta ensimmäistä kertaa. Sivustolle voit määrittää matkakohteen, saapumis- ja lähtöpäivän. Sen jälkeen sivusto listaa asunnot, jotka ovat tarjolla kyseiselle aikavalille. Valitsimme söpön parvellisen yksiön Amsterdamin keskustasta. Laitettiin sivuston kautta varauspyyntö vuokraajalle, joka oli pian tämän jälkeen yhteydessä meihin ja toivotti tervetulleeksi. Airbnb veloitti varausmaksun tilitä kun varasimme kohteen. airbnb_amsterdam

Airbnb oli erittäin positiivinen kokemus. Muutaman viikon päästä matkaamme porukalla Pariisiin ja siellä meitä odottaa myös airbnb:n kämppä keskellä kaupunkia. Henkilökohtaisesti pidän tästä majoitusvaihtoehdosta, koska ruokailun järjestäminen on helppoa. Käytiin joka päivä ulkona syömässä, mutta aamupalat, iltapalat ja välipalat tehtiin pääasiallisesti asunnolla. Tämän vaihtoehdon hyvät puolet ovat myös ikäänkuin kulttuurin todeksi eläminen.holland_netherlands

 

Paluulento lähti sunnuntaina klo.18.50. Buukattiin lennot näin, jotta ehditään nauttia melkein täydet kolme vuorokautta kaupungista. Homma toimi erinomaisesti, koska Airbnb:n vuokranantaja oli joustava, eikä meidän tarvinnut pakata kamoja tasan klo.12. Saatiin viipyä siihen saakka, kunnes oli lähdettävä takaisin lentokentälle.

Kokonaisuudessaan Amsterdamista jäi hyvä fiilis. Tunnelmallinen ja omalla tavallaan satumainen fiilis tässä kaupungissa vallitsi. Bongattiin tosi kivoja ruokamestoja ja mietittiin, että miksei Helsingissä ole tällaisia paikkoja! Näistä ruokapaikoista lisää myöhemmin.

-M