Rakkaus on vapautta valita

rakkaus-on-vapauttaOlen varsin onnekas, koska mun lähipiiri tuntuu olevan kannustava mun tulevaisuuden suunnitelmien suhteen. Kukaan ei ole yrittänyt kieltää minua lähtemästä. Ihmiset lähellä ovat olleet enemmän innoissaan, kuin kauhuissaan mun suunnitelmista. On suunniteltu ja iloittu yhdessä. Rakkaus haluaa pääsääntöisesti toiselle hyvää, eikä ajattele ensimmäisenä omaa napaa, kuinka minulta viedään asioita nyt pois. Rakkaus kannustaa ja osaa iloita toisen onnesta, oli kyse äidin ja lapsen välisestä rakkaudesta, ystävien välisestä rakkaudesta, tai parisuhteesta.

Rakkauden ja välittämisen syvin olemus on vapaus ja tahto toisen onnellisuudesta. Ketään ei voi pakottaa pysymään lähellä. Ei parisuhteessa, ystävyydessä, ei edes vanhemmat voi takertua lapseen ikuisesti ja yrittää suojella tätä pahalta maailmalta. Minulle suurin rakkaudenosoitus läheisiltä ihmisiltä on kannustaminen, kuuntelu ja ymmärrys.

On helppo avautua ja puhua mistä tahansa ihmisen kanssa, joka hyväksyy, vaikka olisikin asiasta eri mieltä. Eri mieltä oleminen ja tuomitseminen on kaksi täysin eri asiaa. Kahdella ihmisellä voi olla kaksi erilaista näkemystä asiasta, mutta se ei tarkoita, etteikö toisen näkemystä voisi hyväksyä ja yrittää ymmärtää. Tuomitseminen on pahinta, mitä läheinen voi tehdä, silloin yhteys toiseen katkeaa. Sitä alkaa pelkäämään, että mistä asioista toiselle ylipäätään uskaltaa puhua. Kuuntelu ja ymmärrys puolestaan luo yhteyden tunnetta, se luo avoimuutta ja sitä kautta voimakasta luottamusta toista kohtaan. Hyväksyminen ja suvaitseminen on rakkautta, ymmärrystä siitä, että ihmiset ovat erilaisia, eikä oma napa ole koko maailma. 

Voiko tossun alla olla onnellinen?

Olen pohtinut, että haluaako kukaan oikeasti olla alistuja ja tyytyä toisten ihmisten tahtoon ja mielipiteisiin aina? Tuskin kukaan siitä oikeasti nauttii, jos rakas ihminen lyttää yksilölliset toiveet ja ajatukset, ennen kuin niistä ehtii alkaa elättämään edes unelmia. Alistujan rooli on vastuun välttämistä ja sitä, ettei ihminen luota riittävästi itseensä. Yritetään välttää torjutuksi tulemista ja ristiriitoja, on helpompi olla hiljaa. Kuinka ihminen voi olla onnellinen, jos hän elää aina muiden odotusten mukaisesti? Se on varmasti raskasta ja tukahduttavaa. 

-M

”Älä itke, kyllä se kohta helpottaa”

tunteista-puhuminenTunteista puhuminen on vaikeaa monille. Ihminen pelkää, että muut tuomitsevat, pitävät meitä heikkoina. Arvostetaan ihmisiä, jotka menestyy, on iloisia, ahkeria.. mutta eihän kukaan ole aina iloinen ja työteliäs, vaikka se toisinaan siltä näyttääkin ulospäin. Jokaisessa meissä asuu pieni lapsi, joka on matkan varrella kerännyt harteilleen painolastia, surua, vihaa ja käsittelemättömiä tunteita. Padotut tunteet on yhtä kuin paha olo. Tunteiden käsitteleminen on yksi keino ylläpitää, ja hoitaa mielen hyvinvointia.

Tunteista puhuminen helpottaa pahaa oloa

Olkoon kriisin aihe vaikka ero, tai läheisen ihmisen menettäminen. Joskus paha olo on pitkään sisällä lojunutta tyytymättömyyttä itseään, tai muita ihmisiä kohtaan. Joskus pahalla ololla ei ole edes nimeä. Meidän jokaisen pitäisi puhua ja käsitellä tunteita enemmän. Tämä ongelma koskee yhtä lailla miehiä, kuin naisiakin. Saattaa olla iso kynnys avata suu ja sanoa ääneen, että ”minulla on paha olla”, jos lapsuudesta on jäänyt uskomus, ettei tunteita kannata näyttää. Sitä pelkää saavansa leiman otsaan, että onkin heikko, tai huono muiden silmissä. Huojentavaa on tietää, että me kaikki ollaan samassa veneessä, jokaisella on mielen kätkössä omat möröt. Toistaiseksi en ole tavannut vielä ainuttakaan täysin eheää ihmistä. Toiset meistä puhuu ystävälle, perheelle, joku puhuu ammattilaiselle. Joku ei puhu kenellekkään, vaan yrittää haudata ja unohtaa pahat asiat mahdollisimman nopeasti. Asioiden tilapäinen peittäminen ei lopeta surun, tai tuskan olemassa oloa. Tunteet kasaantuu ja painolasti harteilla kasvaa.

Saako myös miehet itkeä? Todellakin saa, ja heidän pitää itkeä, jos siltä tuntuu. Se on osoitus siitä, että mies on kykenevä tuntemaan, ja uskaltaa kohdata surun, vihan ja kaiken kirjavat tunteet. Ilostakin voi tirauttaa pari kyyneltä poskelle.

Ihminen joka ei ole koskaan puhunut tunteista, saattaa ajatella ”kyllä mä pärjään”. Lopulta sitä huomaa elävänsä viikko ja kuukausi kerrallaan eteenpäin pahan olon kanssa. Lopulta kuukaudet muuttuu vuosiksi ja sisällä oleva myllerrys ei helpota. Meidän oma mieli litsoo asioita ja saa ne näyttämään usein todella synkältä ja pahalta oman pään sisällä. Minulle ystävien ja etenkin oman äidin kanssa puhuminen on ollut todella helpottavaa. Teininä en puhunut, se oli takuulla myös elämäni harmain ajanjakso. Piti olla ystävien kanssa, että omia tunteita ja ajatuksia ei tarvitse kohdata kokoajan. En tiedostanut sitä silloin, mutta tiedostan sen nyt. Jossain vaiheessa kaikki muuttui, kun ensimmäisen elämän kriisin jälkeen avauduin äidille ja itkin sydämeni kyllyydestä. Puin tunteet sanoiksi ja omasta äitistä löytyi uskomattoman hyvä kuuntelija. Samalla meidän äiti-tytär suhde hyppäsi ihan uudelle tasolle. tunteista-puhuminen

tunteista-puhuminen

Mielen tasapainoa ja onnellisuutta

Onnellisuus tulee sun sisältä. Onnellisuutta on tyyni ja seesteinen mieli, joka ei pakene haavoja, joka ei yritä hukuttaa tunteita, vaan uskaltaa kohdata ja käsitellä ne. Tunteita käsittelemällä meistä tulee tietoisempia omasta itsestämme, kiinnitetään enemmän huomiota läheisiin ihmissuhteisiin, ja saadaan sitä kuuluisaa elämän viisautta. Jokaisella täytyy olla ainakin yksi läheinen ihminen, jolle voi puhua mistä tahansa luottamuksellisesti. Nämä ihmiset ovat osa sinun hyvinvointia. Ihmissuhteet ei kuitenkaan toimi pitkällä tähtäimellä vain yhteen suuntaan. Sinun on osattava myös kuunnella ja olla läsnä ystävällesi, kun hän tarvitsee apua.

Minkälainen on hyvä kuuntelija?

  • kuuntelee aktiivisesti, ei keskeytä asiaa.
  • on rauhallinen
  • ei tuomitse, tai syyllistä ketään.
  • ymmärtää, että toisinaan pelkkä läsnäolo riittää.
  • ei anna valmiita vastauksia, tai käskyjä.
  • hyvä kuuntelija ei sano koskaan ”älä itke, kyllä se kohta helpottaa”.

On tärkeää antaa toiselle tilaa näyttää tunteensa, itkeä, pukea tunteet sanoiksi. Pahinta on sanoa juuri tuo kulahtanut fraasi ”älä itke, kyllä se kohta helpottaa.”. Ei se paha olo helpota sillä että lakkaa tuntemasta ja itkemästä. Anna toiselle aikaa prosessoida asioita ja sanoa sanottavansa. Sinun tehtäväsi kuuntelijana on olla vain läsnä ja antaa toisen olla just niin herkillä, kuin hän on.

Tunteista puhuminen syventää ihmissuhteita

Tunteista puhuminen vetää keskustelut usein astetta syvemmälle tasolle, ja se puolestaan tuntuu vahvistavan ihmissuhteita voimakkaasti. Elämäni parhaat ihmissuhteet on niitä, joissa mennään pintaa syvemmälle. Voidaan puhua kaikesta, koska parhaat ystävät ja kuuntelijat eivät tuomitse. Näistä ihmissuhteista en halua luopua koskaan.

Ihmisen pitää antaa olla haavoittuvainen ja heikko. Kenenkään ei pitäisi edes yrittää mennä yksin läpi harmaan kiven, padoten pahaa oloa sisälleen.

-M

Miksi pelottaa sitoutua parisuhteeseen?

Mikään ei ole varmaa – ei edes avioliitto