Takaisin ruotuun – Viisi vinkkiä elämäntapamuutokseen

Lähtiessäni reissuun, päätin olla nirsoilematta ruoasta. Söisin sitä mitä kaikki muutkin ja unohtaisin hetkeksi omat ruokailutottumukset. En halunnut nirsoilla, tai olla fitnessmuija, jolle ei kelpaa mikään. Homma lähti sikäli vähän käsistä, että ollaan innostuttu leipomaan muutama porkkanakakku ja pakko myöntää, että en ole koskaan maistanut niin herkullista Oreo-jäätelöä, kuin täällä. Olen ottanut liian rennon asenteen ruoan kanssa, sen huomaa kiristävistä vaatteista ja turvonneesta olosta.

Monen pariskunnan ja perheen kohdalla olisi varmasti helpompaa muuttaa ruokailutottumukset ja aloittaa elämäntaparemontti yhdessä. On helpompaa toteuttaa muutos, jos toinen ei mussuta vieressä pullaa tai karkkia. Yhdessä on hauskaa harrastaa liikuntaa ja laittaa ruokaa. Ymmärrän, että monen kotiäidin voi olla haastavaa laittaa itsensä ruotuun, jos perheelle on aina tehtävä eri ruoka. Se vie aikaa ja voimavaroja.

Kuntosalilla olen käynyt täällä tasan yhden kerran. Se on ollut kova pala, koska Suomessa se oli rakas harrastus. Liikunta on muuttunut täällä koviin intervalli mäkijuoksuihin ja kevyeen kehon painolla tehtävään jumppaan. Tämä on todella ollut sellaista ”hyvän mielen liikuntaa”, eikä mitään varsin tavoitteellista toimintaa. Toki mä toivon että mäkijuoksu poikii vähän räjähtävyyttä ja nopeusvoimaa. Lenkkejä vedän 2 – 4 viikkoon, fiiliksestä ja säästä riippuen. Ehkä toisinaan on hyvä ottaa pieni breikki kuntosaliharjoitteluun, eikä paukuttaa aina satalasissa. Olen toki aikeissa palata tämän harrastuksen pariin tulevaisuudessa.

Tilanteeni on toisin sanoen se, että kulutus on pienentynyt ja kalorien saanti kasvanut; onhan se jo oletettavaa, että keho alkaa varastoimaan ylimääräisen energian rasvaksi. Nyt puolitoista kuukautta myöhemmin alan todella kaipaamaan fressiä ruokaa ja yritän pyrkiä eroon kaloririkkaista herkuista. Vaatteet alkaa kiristää, se on jo huolestuttava havainto. Puntarilla en ole uskaltanut käydä, mutta oletan sen olevan pari kiloa enemmän, kuin tänne tullessa.

En halua stressata kiinteytymisestä, enkä toteuttaa mitään tarkkaa ruokavaliota. Haluan edelleen syödä vapaasti ja liikkua hyvän mielen mukaan, mutta tehdä tietoisesti parempia valintoja arjessa. Tässä muutama vinkki, mitä kokeilen omalla kohdallani muutoksen toteuttamiseksi ja kiperien paikkojen äärelle:

  1. Kun tekee mieli syödä jotain hyvää: Ota hedelmä, tai tee proteiinismoothie marjoista ja herajauheesta.
  2. Älä kiellä itseltäsi mitään täysin: Kielletty hedelmä maistuu aina paremmalta kuin sallittu. Ensi kerralla kun porkkanakakku houkuttaa, mieti onko se sen arvoista, pohdi huonojen elintapojen seuraukset omaan vointiin ja puntaroi tilannetta. Jos porkkanakakku on ylitsepääsemättömän ihana, voit ehkä ottaa palan, mutta älä tee siitä tapaa.
  3. Herkkupäivä kerran viikossa, mutta älä syö övereitä. Tästä on huonoja kokemuksia, fitness aikoina vedin vatsan aina niin täyteen kun pystyin ja olin kipeä sen jälkeen. Kerran viikossa herkuttelu ei pilaa kiinteytymis tavoitetta, voit tehdä sen hyvällä omallatunnolla ja kohtuudella.
  4. Ajatuksilla on suuri merkitys siihen, miltä asiat tuntuu: Sinulla on kaikki valta hallita omaa ajatuksen kulkua ja voit itse vaikuttaa siihen kuinka ihanaa tai kamalaa liikunta mielestäsi on. Lenkille lähtiessä voi miettiä niitä kaikkia hyviä puolia ulkoilussa; saan raikasta ilmaa, se virkistää, tulee hyvä olo. Musta on jopa tosi ihanaa hikoilla, koska tiedän että se tekee hyvää mulle.
  5. Mitään ei ole pakko tehdä: ”Pakko” on ärsyttävä sana ja siitä tulee huono fiilis. Jos ei huvita lähteä liikkumaan, tai syödä terveellisesti, voi miettiä että onko mun todella pakko tehdä sitä? Ehkä kuitenkin sisälläsi on pieni halu elää terveenä ja hyvinvoivana, pitää ehkä vähän linjoista huolta. Mieti seuraamuksia, minkälaisia tuloksia kohti sinä pyrit. Voit itse valita, haluatko terveen ja hyvinvoivan, kiinteämmän kehon. Kukaan ei pakota sinua mihinkään, kyse on omasta halusta, toiveista ja asenteesta.

Motivaatiota muutokseen!

-M

 

 

Paras treenimotivaation nostaja

Sis. mainoslinkkejä*

Jokaisella on takuulla ne omat keinonsa nostaa treenimotivaatio huippuun, mun parhaaksi tsemppariksi ja tunnelman virittäjäksi on osoittautunut vuosien varrella musiikki. Kuulokkeiden läpi ei tarvi kuulla vieressä ohjaavan personal trainerin sanoja asiakkaalle tai painojen kolinaa. Keskittymiskykyni on parhaimmillaan yksin, omassa maailmassa, silloin kun voin tehdä sitä omaa juttua ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä.

Urbanears_treenimotivaatio
Langattomat kuulokkeet on kätevät lenkkipolulla tai kuntosalilla

”Treeneissä on vain minä, musiikki ja fokus jokaisessa toistossa.”

On tosi tärkeetä, että musiikki on motivoivaa, innostavaa ja tsemppaavaa rytmillisesti. Pakko myöntää, että mun treenimoodi on olematon, jos kuulokkeet unohtuu kotiin. Pukkarissa saa koota omaa päätään, ennen kun lähtee vetämään treenit ilman kuulokkeita. Ajatus harhailee ja kaikki se ilo ja onnistumisen tunne koko tekemisestä katoaa.

Treenaan noin neljä kertaa viikkoon, välillä enemmän, välillä vähemmän. Spotifyn soittolistaa tulee toistettua suhteellisen monta kertaa viikon aikana ja samoihin biiseihin kyllästyy yllättävän nopeasti. Vaihtelu virkistää tässäkin asiassa. Tällä hetkellä on menossa sellainen menneiden vuosien rap artistien muistelukausi.. 50 Cent ja Eminen on aika kovassa huudossa. Aikaisemmin kuuntelin Suomiräpin alkumetreiltä Kapasiteettiyksikköä, Cheekin vanhaa tuotantoa ja löytyyhän näitä menneiden vuosien helmiä. Perus purkkapoppi tai tämän päivän hitit on nopeasti kuunneltu loppuun, joten musiikin historiaa on toisinaan ihan hauska kaivella.urbanears_kuulokkeet_motivaatio
Olen käyttänyt Urbanearsin kuulokkeita jo pari vuotta, mutta hiljattain hankitut uudet Urbanearsit vei homman uudelle tasolle. Bluetooth yhteys on niin kätevä, enää ei tarvitse piilotella kuulokkeiden piuhoja treenitopin alle. Biisi vaihtuu sujuvasti hipaisuominaisuuden avulla kuulokkeen sivulta sormea liikauttamalla kevyesti eteenpäin. Samalla tavalla saan äänenvoimakkuutta lisättyä ja vaimennettua pelkästään pyyhkäisemällä kuulokkeen sivua tiettyyn suuntaan. Nämä kuulokkeet ovat kätevät lenkkipolulla ja kuntosalilla. Kuuntelen todella paljon musiikkia ja kuulokkeet ovat tulleet tarpeeseen. Lisäksi ulkoasu on sopivan siro ja yksinkertainen. Mulle oli todella tärkeetä, että kuulokkeet myös näyttää hyvältä, simppeliltä, eikä liian massiivisilta. Etsin sopivia kuulokkeita monesta liikkeestä, ennen kun löysin nämä ja rakastuin. Löydät kuulokkeet täältä*

-M