Parisuhde vai oma unelma?

parisuhdeparisuhdeSamalla lennolla tuli pari tyttöä Yhdysvaltoihin, jotka jätti poikaystävät Suomeen. Heidän kohdalla au pair vuosi tarkoittaa vuoden kestävää etäsuhdetta. Kuullostaa aika hurjalta, mutta toisaalta kuullostaa sekin hurjalta, että joku jättää suuret toiveensa toteuttamatta parisuhteen vuoksi. Parisuhteen pitäisi täydentää elämää, eikä se koskaan saisi olla vankila tai kahle, joka estää yksilöä toteuttamasta itseään. 

Musta on hienoa, että joku ihminen arvostaa itseään niin paljon, että uskaltaa lähteä oman elämän seikkailuun ja elää kaukosuhteessa vuoden. Musta ei ollut siihen nuorempana, enkä ole varma olisinko vieläkään valmis vuoden etäsuhteeseen oman seikkailun kustannuksella. Ehkä, jos suhde olisi kestänyt jo kauan, luottamus olisi kunnossa ja mies sanoisi, että nyt sun pitää Mira elää!

Se on sellainen oppimisen paikka, oppia arvostamaan myös omia toiveita ja tarpeita elämää kohtaan. Ihan joka kerta ei tarvitse miellyttää poikaystävää, tai ketään muutakaan. Kuka pitää huolta siitä, että sinun toiveet elämässä täyttyy, ellet sinä itse? Sinkkuna oleminen on opettanut mulle tervettä itsekkyyttä, itsensä arvostamista.

Välimatka saattaa tehdä jopa todella hyvää parisuhteelle. Itsestäänselvyydet unohtuu, tulee ikävä ja muistaa ne kaikki pienet asiat miksi rakastaa toista. Jälleennäkeminen on takuulla jotain suurenmoista, se ilon ja onnen määrä kun rakkaus on ikävöinyt ja saa sitten takaisin sen kaiken minkä hetkeksi kadotti.

Mä ajattelen, että rakkaus ei koskaan kiellä toista lähtemästä. Se sanoo, että mene ja haluaa aina toisen parasta. Siinä ei ole kyse siitä, mistä MINÄ jään paitsi, miksi MINÄ jään tänne ja sinä lähdet. Kyse on siitä, että rakkaus haluaa toisen olevan onnellinen.


-M

Lue myös:

26-VUOTIAS AU PAIR

Ensimmäinen viikko au pairina

Rakkaus on vapautta valita

rakkaus-on-vapauttaOlen varsin onnekas, koska mun lähipiiri tuntuu olevan kannustava mun tulevaisuuden suunnitelmien suhteen. Kukaan ei ole yrittänyt kieltää minua lähtemästä. Ihmiset lähellä ovat olleet enemmän innoissaan, kuin kauhuissaan mun suunnitelmista. On suunniteltu ja iloittu yhdessä. Rakkaus haluaa pääsääntöisesti toiselle hyvää, eikä ajattele ensimmäisenä omaa napaa, kuinka minulta viedään asioita nyt pois. Rakkaus kannustaa ja osaa iloita toisen onnesta, oli kyse äidin ja lapsen välisestä rakkaudesta, ystävien välisestä rakkaudesta, tai parisuhteesta.

Rakkauden ja välittämisen syvin olemus on vapaus ja tahto toisen onnellisuudesta. Ketään ei voi pakottaa pysymään lähellä. Ei parisuhteessa, ystävyydessä, ei edes vanhemmat voi takertua lapseen ikuisesti ja yrittää suojella tätä pahalta maailmalta. Minulle suurin rakkaudenosoitus läheisiltä ihmisiltä on kannustaminen, kuuntelu ja ymmärrys.

On helppo avautua ja puhua mistä tahansa ihmisen kanssa, joka hyväksyy, vaikka olisikin asiasta eri mieltä. Eri mieltä oleminen ja tuomitseminen on kaksi täysin eri asiaa. Kahdella ihmisellä voi olla kaksi erilaista näkemystä asiasta, mutta se ei tarkoita, etteikö toisen näkemystä voisi hyväksyä ja yrittää ymmärtää. Tuomitseminen on pahinta, mitä läheinen voi tehdä, silloin yhteys toiseen katkeaa. Sitä alkaa pelkäämään, että mistä asioista toiselle ylipäätään uskaltaa puhua. Kuuntelu ja ymmärrys puolestaan luo yhteyden tunnetta, se luo avoimuutta ja sitä kautta voimakasta luottamusta toista kohtaan. Hyväksyminen ja suvaitseminen on rakkautta, ymmärrystä siitä, että ihmiset ovat erilaisia, eikä oma napa ole koko maailma. 

Voiko tossun alla olla onnellinen?

Olen pohtinut, että haluaako kukaan oikeasti olla alistuja ja tyytyä toisten ihmisten tahtoon ja mielipiteisiin aina? Tuskin kukaan siitä oikeasti nauttii, jos rakas ihminen lyttää yksilölliset toiveet ja ajatukset, ennen kuin niistä ehtii alkaa elättämään edes unelmia. Alistujan rooli on vastuun välttämistä ja sitä, ettei ihminen luota riittävästi itseensä. Yritetään välttää torjutuksi tulemista ja ristiriitoja, on helpompi olla hiljaa. Kuinka ihminen voi olla onnellinen, jos hän elää aina muiden odotusten mukaisesti? Se on varmasti raskasta ja tukahduttavaa. 

-M