Fresh start – Hetki jolloin kaikki alkoi alusta

-Tyhjyydessä ei ole mitään menetettävää, ei ole mitään mihin ripustautua. On vain lukematon määrä uusia mahdollisuuksia.-

Palataan hetkeksi menneeseen, kesäkuiseen aamuyöhön vuonna 2014. Kello löi viisi aamulla, kun lähdettiin ajamaan korpisesta Kainuusta kohti Helsinkiä. Fiilistelin auton etupenkillä, katsoin kuinka seitsemän vuoden aikana tutuksi tulleet Kajaanin kaupunkimaisemat jäivät nopeasti taakse. Oli aika lähteä, jättää mennyt elämä ja antaa tilaa uudelle.

Oli jännittävää lähteä yksin uuteen kaupunkiin, jättää kaikki mitä olin kuluneiden vuosien aikana itselleni haalinut, perhe, ystävät, koulu ja työt. Olin halunnut tätä pitkään, mutta loppusuoralla olleet opiskelut pidättelivät aloillaan, paikassa jossa en kokenut olevani onnellinen. Istuessani siinä täyteen ahdatussa pakettiautossa, suorastaan nautin siitä itsenäisyyden tunteesta, kun elämä oli pakattu mukaan, enkä tiennyt mitä odottaa tulevalta. Palaisinko syksyllä maitojunalla takaisin pohjoiseen, vai löytäisinkö elämääni uusia ja innostavia tuulia. En ollut päättänyt mitään, halusin antaa uudelle alulle mahdollisuuden. Olin oppinut ajattelemaan, että kyllä elämä kantaa ja näyttää, jos teen vääriä valintoja.

Kuva: Harri Masko Photography 2015
Kuva: Harri Masko Photography 2015

Nyt kun vihdoin olin kuunnellut itseäni ja tehnyt elämässäni ensimmäisiä itsekkäitä ratkaisuja, koin suunnatonta hyvän olon tunnetta. Olin elänyt aivan liian pitkään muille ihmisille, tehdäkseni heidät onnelliseksi ja sivuttanut oman elämäni toiveita ja tarpeita. Parisuhteessa olisin hakenut kuun taivaalta, jos mies olisi sitä pyytänyt. Olin niin sokea rakastuneena, kun halusin vain että toisella on kaikki hyvin. Olin liian kiltti ja ymmärtäväinen, mutta ehkä niistä ajoista on ammennettu jälkeenpäin vähän tervettä itsekkyyttä ja oman arvontuntoa. Nyt matkalla kohti uutta ja tuntematonta, tunsin hengittäväni ensimmäistä kertaa vapautta ja se sai mut tuntemaan itseni vahvaksi ja elinvoimaiseksi.

Helsingissä odotti tyhjä, mutta kotoisan kaunis yksiö. Asunnossa oli upeat syvennetyt ikkunalaudat, joista olin ehtinyt haaveilla jo kuukausia ennen asunnon löytymistä. Asunnon etsiminen tästä kaupungista ei ollut mikään helppo nakki, mutta luojan kiitos koti löytyi Facebookin Helsingin vuokra-asunnot ryhmän välityksellä kuukausi ennen suunniteltua muuttopäivää. Siinä mä sit olin, yksin hiljaisessa asunnossa kamojen kanssa, kun äiti ja veli lähti takaisin pohjoiseen ja mä jäin purkamaan tavaroita uuteen kotiin. Laitoin musiikin soimaan, avasin ikkunan ja hymyilin, musta tuntui että olin tehnyt oikean päätöksen.

Olisin voinut jäädä murehtimaan yksinäisyyttä, sitä ettei minulla ollut ystäviä, perhettä tai tukipilareita nyt ympärilläni. He kaikki olivat lopulta vain yhden puhelinsoiton päässä, joten eihän mulla ollut mitään hätää.  En tuntenut uudesta kaupungista vielä ketää, ei ollut ketään johon turvautua. Joku toinen olisi voinut ajatella tilanteen todella ahdistavaksi, mutta mä nautin siitä jännityksestä kun täytyi haastaa itseään tutustumaan uusiin ihmisiin ja uuteen ympäristöön. Tuntui että elämä on kuin peli, jossa halusin vielä menestyä.

Kuva: Harri Masko Photography 2015
Kuva: Harri Masko Photography 2015

Vapauden ja ennakkoluulottomuuden vuoksi mä ehkä ryhdyin tekemään enemmän asioita, joita todellisuudessa halusin. Kukaan ei ollut näyttämässä nyrpeää naamaa arvostellakseen elämäni valintoja. Viime kesänä tein paljon yhteistyötä eri valokuvaajien kanssa ja suorastaan nautin kameran edessä olemisesta. Ennen mulla oli sellainen päähänpintymä, että ois jotenkin väärin haluta olla esillä, tehdä niitä juttuja joista ammensin voimaa ja nautin. Bikini fitness oli osaltaan sitä sisäistä tarvetta saada tulla nähdyksi ja päästä esiintymään. Oli luontevaa lähteä kilpailemaan fitnesslajeihin, koska kuntosali oli ainoa harrastus joka oikeasti kiinnosti kirjoittamisen ja lukemisen lisäksi niihin aikoihin.

Pienessä pitäjässä nuoruuteni asuneena tiedän kuinka ikävää on kun ihmiset juoruilee ja kaikki luulee tietävänsä minkälainen ihminen mä olen. Ihmiset lokeroidaan helposti hyviksi ja huonoiksi tyypeiksi heidän elämän valintojen perusteella, vaikka todellisuudessa tähän ”lokeroituun” ihmiseen ei olla edes tutustuttu. Ihmiset osaa olla toisinaan todella julmia toisiaan kohtaan. Muutto uuteen kaupunkiin oli uusi alku, tilanteen nollaus. Nyt mä en ollut kukaan kenellekään, se ajatus tuntui hyvältä.

Jälkeenpäin mietin, että muutto Helsinkiin oli elämäni paras ratkaisu siinä elämäntilanteessa kun oli kariutunut parisuhde, olin saamassa ammattikorkeesta paperit ja elämän intoa riitti. Tuollaiset tilanteet on hetkiä, kun on valmis nostamaan panoksia. Luovuin kaikesta tutusta ja turvallisesta, silläkin uhalla että se olisi voinut olla suuri virhe. Elämä palkitsi rohkeuden, koska löysin kodin, paikan jossa on hyvä olla.

-M

 

(Visited 1 540 times, 1 visits today)
mirahautajoki

Yksi vastaus artikkeliin “Fresh start – Hetki jolloin kaikki alkoi alusta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta