Kolmen muijan kimppa

#family #friends Perhelounaalle. Nää tytöt 😘💓 @jonzorro @eveheikkinenfit

A photo posted by Mira Hautajoki (@mirahautajoki) on

Halusin kertoa teille lukijoille meidän tämänhetkisestä asumismuodosta. Meillä on siis kolmen tytön kimppakämppä keskeisellä sijainnilla Helsingissä. Nyt tulee rehellinen tilitys kimppa-asumisen plussista ja miinuksista, kuluista ja säästöistä. Kenelle tämä sopii ja mitkä ominaisuudet helpottaa yhteiseloa.

Kimppa- ja solukämpät on yleisiä etenkin täällä pääkaupunkiseudulla, koska vuokra yksiöiden hinnat hipoo taivasta. Tuntuu hölmöltä maksaa yksin 700 – 800 euron vuokraa pienestä parinkymmenen neliön luukusta kantakaupungin alueella. Yksin asuvana minulla olisi kuukausittain vajaa 200 euroa enemmän kuluja, kuin nyt tyttöjen kanssa. Kämppä on huomattavasti hulppeampi, kuin pieni yksiö, asunnon sijainti on tosi jees. Sen ”ylimääräisen” rahan voi käyttää harrastuksiin ja vaikka pitkäaikaiseen haaveeseen, eli matkusteluun. Nyt vielä kun olen nuori ja vapaa tekemään oikeastaan mitä ikinä haluan.

#sunnuntaiaamu #himassa #kimppakämppä #parhaat #ystävät

A photo posted by Mira Hautajoki (@mirahautajoki) on

Meidän kakkosperhe koostuu kahdesta entisestä fitness mimmistä ja yhdestä vegaanista.

Olen aina ollut enemmän omantien kulkija, kun Heikkinen (rakas kämppikseni Eve), joka on sosiaalisesti super aktiivinen. Jonna on meidän perheen vegaani ja samalla tavalla viihtyy ajoittain myös omissa oloissa, kuten minäkin. Toisaalta yhteisasumisessa on tullut enemmän sosiaalisuutta ja yhteisen ajan viettäminen on tullut myös minulle tärkeämmäksi, etenkin kun nämä tytöt on minulle todella tärkeitä. Ollaan kaikki erilaisia, mutta suvaitsevia ja sopeutumiskykyisiä. Toistaiseksi ollaan vältytty suuremmilta riidoilta tämän kuuden yhteisen kuukauden aikana kun olemme asuneet saman katon alla.

Tapasin Jonnan ensimmäistä kertaa vasta muuttopäivänä, kun hän toi kamat meidän yhteiseen kotiin.

Yhteen muuttaminen oli päähänpisto viime syksynä, kun Eve etsi kämppää ystävänsä Jonnan kanssa. Tytöt olivat etsimässä kaksiota Helsingistä ja mä satuin olemaan vuokralla Meilahdessa omassa pikku yksiössä. Maksoin silloin yksiöstä kohtuullisella sijainnilla 670 euroa kuukaudessa ja olin onnekas saadessani niin ”edullisen vuokran”. Heitin alkuun puoli vitsillä Evelle kommentin, että etsitäänkö porukalla kolmio, voitas säästää kustannuksissa ja muuttaa ehkä lähemmäs keskustaa. Eve syttyi ajatukselle heti ja ottikin yhteyttä Jonnaan, tyttöön jonka tapasin todella vasta siinä vaiheessa, kun hän toi tavarat meidän yhteiseen kotiin. Olen aina hokenut, että elämässä täytyy uskaltaa ottaa riskejä. Niimpä me muutettiin porukalla ihanaan kolmioon ja jälkeenpäin voin todeta että riskinotto kannatti. En olisi koskaan uskonut muuttavani kimppaan ystävien, saati entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa, mutta elämä yllättää. Se tuntui yllättäen tosi hyvältä ja oikealta ratkaisulta.

#saarisenmatkassa #bestfriends #barcelona

A photo posted by Mira Hautajoki (@mirahautajoki) on

Mitä mä sitten konkreettisesti säästän..

Säästän joka kuukausi 120 euroa vuokrassa ja kodin sijainti vaihtui kohtalaisesta erinomaiseen, pieni 23 neliön yksiö vaihtui noin 80 neliön huoneistoon keskellä Helsinkiä. Meillä on oma astianpesukone, oma pyykinpesukone, jopa kuivausrumpu.. Näitä ylellisyyksiä ei jokaisessa vuokra yksiössä todellakaan ole. En osta enää bussikorttia, koska se on turhaa asuessa kaikkien palveluiden äärellä. Töihin on matkaa muutama kilometri ja sen kävelee hyötyliikunnan merkeissä. Helsingin sisäinen bussikortti (1kk) maksaa noin 50 euroa, joten todellisuudessa säästöä tulee kuukausittain yhteensä  170 euroa verraten edelliseen.

Minkälaisen asunnon kimppa-asuminen mahdollistaa

Meillä on vanhahenkinen, tunnelmallinen 3h + keittiö keskellä Helsinkiä. Jokaisella on oma huone, yhteinen keittiö, joka vastaa meidän tarpeita riittävän hyvin. Taloyhtiö on rakennettu vuonna 1911, joten tähän mun romanttishenkiseen mieltymykseen asunto sopii loistavasti. Siisti kämppä, parkettilattiat, pari erkkeriä ja kolmen metrin huonekorkeus. Rehellisesti sanoen, en haluaisi luopua tästä asunnosta ikinä.. mutta tiedän ettei tämä asumisratkaisu kestä ikuisuutta. Toivon että saan asua tässä kodissa tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes tulee aika hankkia se ihan oma koti jonkun ihanan ihmisen kanssa. Toki elämäntilanteet on muuttuvia ja meitä on tässä kolme. Asiat saattaa muuttua yllättäen, jokaisella meistä on omat haaveet ja ihmissuhteet. Tulevaisuutta mietitään sitten, jos asia tulee ajankohtaiseksi. Sinkkuna on helppo nauttia tästä asumismuodosta ja tähän elämäntilanteeseen sopii hyvin sijainti keskeisellä paikalla.

Minkälaista arkea meillä vietetään?

Tällä hetkellä meistä jokainen on vuorotyössä, joka tarkoittaa sitä että harvoin on päiviä kun kaikki on yhtä aikaa vapaalla. Meillä on laadittu siivousvuorot. Kerran viikossa joku imuroi ja toinen pesee wc:n ja kylppärin, yksi viettää vapaata viikkoa. Siivouskierto pyörii kolmen viikon syklissä. Keittiön ja yleistilojen siisteydestä vastaa meistä jokainen. Roskat viedään vuorotellen, tai ainakin siihen pyritään. Meillä kierrätetään tietysti kaikki, koska talossa on yksi egologinen ajattelija, se vegaani. Hieno juttuhan se on, yksin ei tulisi kierrätettyä.

Ruoka on jokaisen oma juttu. Jonna syö vain kasviperäisiä ruokia, minä ja Heikkinen taas ollaan tykästytty maidottomaan ja gluteenittomaan, yksinkertaiseen  ruokavalioon. Jokaisella on oma hylly jääkaapissa ja aika harvoin (ei koskaan) tehdään yhdessä ruokaa. Mä tykkään edelleen tehdä aterioita valmiiksi rasioihin ja lasken vähän esimerkiksi hiilari ja proteiini määriä per ateria.

Kukaan meistä ei ole varsinainen bilehirmu, joten arki pyörii mukavasti ja kotibileistä sovitaan yhdessä niin että kaikki voivat osallistua. Ystäviä saa kutsua meidän kotiin milloin tahansa. Meistä jokainen haluaa voida hyvin, arvostaa laadukasta ruokaa ja hyvää oloa. Uskon että on tosi hyvä juttu, että kaikilla on tämä samankaltainen ajatus elämää kohtaan, koska voisi olla vaikeaa elää kahden ystävän kanssa, jotka haluaisivat juhlia illasta toiseen, tai eivät osaisi kunnioittaa rauhaa kotona. Jossainmäärin yhtenevät elämän ja arjen arvot ovat hyvä perusta yhteisasumiselle.

Oma rauha annetaa, kun sitä osaa pyytää. Musta tuntuu etten kuule omia ajatuksia, jos olen kokoajan ihmisten hälinässä. Oma aika on minulle meditatiivista ja sen vuoksi todella tärkeää. Meillä on helppo olla sosiaalinen aina kun haluaa. Vietetään kuitenkin todella paljon aikaa yhdessä, nauretaan, itketään ja kaikkea siltä väliltä. On todella ihanaa että kotona on kaksi ihmistä, joita kiinnostaa aina mitä mulle kuuluu. Arjen murheet ja ilot näyttää aina paremmalta kun ne voi jakaa toisen ihmisen kanssa. Kotona on siis hyvä henki, tuki ja turva. Nämä tytöt ei ole vain kämppiksiä, vaan hyviä ystäviä jotka saa mut voimaan hyvin. Aina on olkapää johon itkeä kun itkettää, ihminen jolle kertoa arjen hauskoista yllätyksistä. Aina on joku jonka kanssa voi heittää vitsiä ja nauraa. Musta on ihanaa elää toisen ihmisen kanssa ja tämä kokemus on yllättänyt minut täysin sillä, kuinka antoisaa yhteinen arki saman katon alla voi olla. Toki joskus on hetkiä, kun kaipaan enemmän omaa rauhaa ja hiljaisuutta. Silloin täytyy vain sulkea huoneen ovi ja sanoa että nyt mä haluan olla yksin.

Kimppa-asumisessa täytyy unohtaa itsekkyys

Itsekäs ajattelu ei kuulu kimppa-asumiseen. Jokaisen jäsenen on kunnioitettava yhteistä agendaa ja säännöt onkin hyvä keskutella porukalla selväksi heti alussa. Jokaisen täytyy tehdä kompromisseja jossakin asiassa. Aina ei voi vallata itselleen parasta keittiön kaappia ja jääkaapin hyllyä. Talossa asuu myös kaksi muuta ihmistä, jotka toivovat asioiden olevan helposti saatavilla. Huoneiden jaon kanssa oli myös annettava periksi. Kaikki ei voi saada kämpän upeinta huonetta, jossa on iso erkkeri ja vaatekaapit. Näihin asioihin on vain suhtauduttava oikein, kaikkea ei voi saada tahtonsa mukaisesti. Aamupalaa tehdessä on muistettava, että meillä asuu myös kaksi muuta ihmistä, jotka todennäköisesti arvostavat sitä, että pyyhin keittiön tasot ja laitan tiskit koneeseen ennen kuin lähden.

Asioista täytyy puhua ja tunteet pitää ilmaista, muuten mikään ei tule muuttumaan

Minulle tämä asumisjärjestely on ollut helppo. Avaan aina suuni, jos on jotain sanottavaa. Hyvin harvoin on aihetta antaa negatiivista palautetta mun suusta, koska tytöt haluaa pitää yhteiset tilat siistinä ja ollaan löydetty yhteinen sävel tähän juttuun. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ärsyttävät asiat on sanottava ääneen ja asioita on toistettava monta kertaa, jos joku asia tympii. Ellei sano mikä ärsyttää, kukaan ei osaa muuttaa omaa toimintaa. On kuitenkin tärkeää muistaa joustavuus ja myötätunto myös kanssa-asujia kohtaan, ymmärrettävä että hekin ovat vain ihmisiä, joilla on ehkä erilaiset tavat ja tottumukset kuin minulla. Sen vuoksi asioista onkin tärkeää puhua ja säännöistä on keskusteltava yhdessä. Hyvät neuvottelutaidot, suvaitsevuus, myötätunto ja joustavuus on kimppa-asumisessa plussaa.

Mitä tapahtui ystävyydelle yhteen muuttamisen jälkeen?

Yhteisasuminen on meidän tapauksessa tehnyt ystävyydestä vain vahvemman Even kanssa ja Jonnasta olen löytänyt uuden, fiksun, rehellisen ystävän. Jonna on avannut myös mun silmiä vegaaniselle ruokavaliolle ja näkökulmille sen takana. Mielestäni se kaikki näkemys ja tieto on rikkautta, vaikka en ainakaan toistaiseksi ole aikeissa jättää lihaa kokonaan pois. Toki olen saanut paljon uusia vinkkejä ja vaikutteita myös omaan ruoanlaittoon. Even kanssa ystävyys on hypännyt syvälliselle tasolle ja parannetaankin yhdessä paljon maailmaa hyvien keskusteluiden äärellä. Eve on selkeästi meidän kodin viihdyttäjä, useimmiten äänessä ja läppä lentää lähes joka päivä. Jutellaan kolmestaan paljon arjen ongelmista yhdessä ruokapöydän ääressä, jokainen omaa hyvät keskustelutaidot ja elämänarvot. Musta tuntuu että meillä on aika terapeuttinen kolmikko tän katon alla. Meillä puhutaan todella avoimesti iloista ja suruista, se on puhdistavaa.

Uskon että tämä homma toimii juuri sen vuoksi minun kohdallani, että olen valmis joustamaan omista tarpeista ja toiveista muiden vuoksi. Joustavuuden ja myötätunnon osoittaminen toista kohtaan luo myös toiselle osapuolelle luottamusta minua kohtaan. Hän ei halua olla minulle ilkeä tai itsekäs, koska teen kompromisseja myös hänen etunsa huomioiden. Samalla tavalla he tekevät kompromisseja toisinaan minun etuni huomioiden. Homma pelaa silloin kun kaikki puhaltaa yhteen hiileen. On hyvä huomata että itsekkyys ja viha lietsoo samoja ominaisuuksia myös toisissa ihmisissä, joten sille tielle en halua astua. Musta on tosi ihanaa, että ympärillä on kaksi luotettavaa ja ihanaa ihmistä, jotka kannustaa ja tukee joka tilanteessa. Nämä kaksi tyttöä on mun toinen perhe. <3

-M

(Visited 1 628 times, 1 visits today)
mirahautajoki

4 vastausta artikkeliin “Kolmen muijan kimppa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta