Rakkauden anatomiaa

Uskon että täällä on aivan erityislaatuisia ihmisiä meitä kaikkia varten. Sen oikean tunnistaa kyllä, kun hän kävelee sinua vastaan. Et voi olla huomaamatta hänen energiaa, sitä kuinka hän saa sydämesi tykyttämään ja änkyttämään puhuessa, koska keho menee niin shokkiin hänen läsnäolon aikaansaamasta tunteesta. Hän saa sinut odottamaan seuraavaa tapaamista, haaveilemaan rakkaudesta iltaisin ennen nukkumaan menoa ja aamuisin muistat hänen tuoksunsa ensimmäisenä herätessä. Hän saa sinut pohtimaan, kuinka kukaan voi valloittaa ajatuksesi niin kokonaisvaltaisesti.

Tunne ja intohimo toista kohtaan on suhteen sielu, se on tärkeintä koko jutussa. Ilman vetovoimaa suhteesta katoaa hohto. Miksi kukaan haluaisi olla ihmisen kanssa, jonka ei edes tunnu hyvältä, houkuttavalta ja vastustamattomalta? Tunne ei syty ihmisen ulkoisista ominaisuuksista tai rahasta pankkitilillä, se ei syty machoilusta tai isosta egosta. Joku mahdollisesti ihastuu maineeseen ja kunniaan, mutta pitäisi pystyä näkemään myös kuoren alle, asuuko siellä persoona johon voisit todella rakastua?

Mikko Niemi Photography 2016
Mikko Niemi Photography 2016

Koen asioita hyvin voimakkaasti niin hyvässä, kuin pahassa. Rakkaus on elämäni valo ja energia, mutta samalla se on tuonut mukanaan surua, pettymystä, joskus aikoinaan olin jopa katkera ellei asiat menneet niin kuin toivoin. Elämä kasvattaa ja on näyttänyt ettei viha ja katkeruus tuo koskaan ihmisiä lähemmäksi minua. Rakkaus itsessään ja sen ilmentäminen hyväntahtoisesti, myötätuntoisesti toista kohtaan lähentää ihmissuhteita, tekee niistä vahvempia. Toisinaan myös hiljaisuus, rauha ja aika tekee hyvää, niin pahalta kuin se joskus tuntuukin antaa toisen mennä, olla vapaa ja hyväksyä että näin asioiden kuuluu mennä. Mielestäni rakkaus on ehdotonta, ei ole koskaan väärin kokea rakkautta toista ihmistä kohtaan, mutta älä koskaan pyydä tai odota toiselta ihmiseltä vastarakkautta. Rakkaus on luonteeltaan vapaata, eikä sitä voi koskaan pakottaa.

Kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan. Parisuhteessa on kaksi yksilöä, joilla on omat toiveet ja tarpeet. Se ei ole koskaan itsekästä halua hallita toista, tukahduttaa toisen unelmia elämää kohtaan. Olet vapaasta tahdosta hänen kanssaan ja olet hyväksynyt toisen ihmisen juuri sellaisena kuin hän on. Et voi koskaan muuttaa toista ihmistä, koska muutoksen halun on tultava ihmisestä itsestään. Suhteessa on mielestäni kyse aina kahdesta yksilöstä, jotka haluavat jakaa rakkauden yhdessä, tukea ja auttaa toista arjen haasteissa vapaasta tahdostaan. Myötätunto on rakkauden korkein olemus ja sen perimmäinen tahto on, että toisella ihmisellä on hyvä olla. Kysymys kuuluukin, pystytkö sinä hyväksymään ja olemaan onnellinen kumppanisi kanssa hänen toteuttaessaan itseään, eläen omien arvojensa mukaisesti?

Yhteiset elämän arvot ja periaatteet on vakaa pohja kestävälle suhteelle. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Yhteinen harrastus luo jo hyvää pohjaa, mutta sitäkin merkittävämpää on elämän tärkeämmät arvot, kuten rakkaus, perhe, ystävät, vapaus, työ. Todellisuudessa et voi muuttaa toista ihmistä unelmien aviomieheksi tai vaimoksi, koska silloin hänestä tulisi yksilönä onneton. Itsekäs ajattelu ei kuulu rakkauteen ja kertoo usein vain kypsymättömydestä, siitä ettei vielä olla ymmärretty mikä rakkauden perimmäinen olemus on.

Moni meistä elää elämää hyvin itsekeskeisesti ajatellen mitä minä haluan, mikä tekee minut onnelliseksi ja iloiseksi. Miltä minusta tuntuu että joudun nyt olemaan hetken yksin, miltä minusta tuntuu päästää rakkaani viettämään mukavaa iltaa ystäviensä kanssa tai viikon kestävälle työmatkalle, ehkä jopa lomareissulle? Pyöritään itsekeskeisyyden kuplassa, vaikka todellisuudessa kauaskantoista olisi ajatella miltä toisesta ihmisestä tuntuu. Haluat että rakkaasi on onnellinen kanssasi, että tasapaino ja onni välillänne säilyy. On tehtävä kompromisseja ja keskusteltava asioista. Aina ei voi lojua siinä ajatuksessa, että minun totuus on ainoa totuus.

Puhuin äitini kanssa taannoin rakkaudesta, hän on aina ollut suuri opettaja, sanonut ne viisaat sanat juuri silloin kun ne ovat olleet merkittäviä elämässäni.  Hän kertoi että erimielisyyksiä tulee aina, ne ovat väistämättömiä, mutta ratkaisu piileekin siinä, kuinka suhtaudumme suhteessa näihin asioihin ja erimielisyyksiin. On hyvä huomioida että asioista ollaan eri mieltä, mutta samalla tiedostaa ettei kumpikaan ole sen enempää oikeassa. On kaksi yksilöä ja kaksi mielipidettä. On tehtävä kompromisseja molemminpuolin ja annettava toisen myös toteuttaa itseään, jotta hän olisi onnellinen omassa elämässään. Myötätunto on rakkauden korkein ilmenemismuoto, se että tahdot aidosti että toisella on hyvä olla ja kykenet antamaan anteeksi. Myötätunnossa ei ole kyse minusta, minun tarpeista ja toiveista. Myötätunto näkee suhteen kauaskantoisesti, haluaa toiselle hyvää. Onnellisen ja pitkän parisuhteen takana voisi kuvitella olevan kaksi myötätuntoista rakastavaa ihmistä.

Luottamus on yksi rakkautta lujittavista tekijöistä. Ilman luottamusta on vaikea antaa toiselle yksilön vapautta. Näen henkilökohtaisesti luottamuspulan suhteen esteenä, koska olen kokenut sen monta kertaa ja nähnyt kuinka se johtaa virheraiteelle. Valheet ja epärehellisyys on myrkkyä parisuhteelle. Arvostan rehellisyyttä ja virheitä on helpompi antaa anteeksi, kun niistä tullaan avoimesti kertomaan ja halutaan käsitellä asiaa. Se osoittaa sen, ettei toinen halua rikkoa välillämme olevaa luottamussuhdetta, eikä ajattele itsekkäästi haluavansa omistaa rakkautta. Virheen tehdessään hän ottaa tietoisen riskin, että saattaa menettää kaiken. Luottamus on helppo rikkoa, mutta vaikea paikata. Paikkaaminen vaatii rikkojalta paljon oma-aloitteisuutta ja viitseliäisyyttä, sitä että on valmis osoittamaan aikeensa todeksi.

Se oikea ei katso aikaa tai paikkaa, vaan yllättää sinut kun vähiten sitä odotat. Se ei kysy onko sinun elämäntilanteessa aikaa rakkaudelle juuri nyt. Se ei kysy oletko naimisissa, eronnut, tai leski. Et pysty hallitsemaan rakkautta, vaikka pitelisit muuten elämän naruja vakaasti käsissäsi. Tämänkaltaiset tunteet on suuri lahja elämältä, eikä niitä pitäisi koskaan kieltää itseltään. Rakkaus on lempeä voima ja sitä vaaliessa elämällä on sinulle paljon annettavaa. Tunteiden kieltäminen tukahduttaa. Voiko koskaan olla huono hetki sanoa ”Minä rakastan sinua”, jos se tulee aidosti sydämestä?

-M

(Visited 1 714 times, 1 visits today)
mirahautajoki

4 vastausta artikkeliin “Rakkauden anatomiaa”

  1. Hyvä teksti! Mutta tekstiä oli vähän raskas lukea ja ehkä liian pitkäkin. Ehkä keveämmäksi luettavaksi olisi tullut, jos seassa olisi ollut useampi kuva yhden kuvan sijaan. Kuitenkin oli tällainen pohdiskelevampi postaus kyseessä.

  2. Hyvä teksti.osu ja uppos ehkä juuri sinne omaan nilkkaan.

    Mitä kauemmin on yksin, sitä itsekkäämmäksi tulee. On vain minä ja minun tarpeet. Kun sitten yhtäkkiä pitäisi jakaa elämä jonkun kanssa…huomaa pitävänsä tiukasti kiinni omista jutuistaan ja yrittävänsä pakottaa toistakin hyppimään juuri oman pillin mukaan. Ah..olisi niin mainiota, kun kaikki menisi juuri niinkuin minulle on hyvä.

    Hiukan petrattavaa tämän entisen ikisinkun käytöksessä.

    • Niinhän meillä ihmisillä on tapana turtua omiin tapoihin ja tottumuksiin. Uusi elämätilanne vaatii aina vähän opettelua. Ensimmäinen askel on varmasti tulla asioista ja omista toimintatavoista tietoiseksi, jotta toimintaa ja sitä parisuhdettakin osaa kehittää enemmän oikeaan suuntaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta