Terveempi keho ilman maitoa

Maidoton ja gluteeniton ruokavalio tuntuu olevan nykyään varsinainen muoti-ilmiö, mutta miksi ihmiset kääntävät selkänsä ravitsemussuosituksille? Tässä tekstissä kerron henkilökohtaisen kokemuksen maidottomuudesta ja sen vaikutuksista minun terveyteen ja hyvinvointiin. Paluuta rahkaan ja maitolasiin ei tapahdu, koska koen olevani terveempi ilman näitä tuotteita.

Ravitsemus on suuri osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jokainen on itse vastuussa omasta ruokailusta ja nyky-yhteiskunta mahdollistaa meidän elon tässä yltäkylläisyyden viidakossa, kaupan hyllyiltä löytyy jos minkälaista herkkua ja välipalaa. Henkilökohtaisesti olen kyseenalaistanut suomalaiset ravitsemussuositukset ja mainonnan luomat illuusiot jo aikaa sitten, koska totesin ettei ne tuo minulle hyvää oloa. Syö leipää ja juo maitoa, ne kaksi asiaa saa minut voimaan huonosti, alkaa turvottaa ja astmaoireet palaavat hetkessä parin maitolasillisen jälkeen.

maidoton
Satunnaisiin herkkuhetkiin sopii esimerkiksi kaura- tai soijajugutti marjojen ja banaanin kera.

Pari vuotta sitten hengitystieoireeni pahenivat, kävin tutkimuksissa ja sen perusteella minulla todettiin lieväasteinen astma. Olin elänyt oireiden kanssa vuosia ja kuvittelin että päivittäinen limannousu oli normaalia, en osannut ajatella että siinä olisi jotain outoa. Vasta siinä vaiheessa kun hengitys meni oikeasti ahtaalle, oli hakeuduttava lääkäriin. Lääkäri suositteli aloittamaan lääkityksen, jotta vältyn taudin pahenemiselta.

Ajattelin että pärjää vielä oireiden kanssa ja aloitan lääkityksen, jos vointi menee selkeästi huonompaan suuntaan. Olen lääkevastainen ihminen ja lääkityksen aloittaminen on minulle se viimeinen oljenkorsi terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Toistaiseksi en ole marssinut apteekkiin lunastamaan näitä astmaan määrättyjä lääkkeitä. En koe olevani ylpeä jääräpäisyydestäni lääketeollisuutta vastaan, mutta en yksinkertaisesti halua kehooni mitään ylimääräistä kemiallista valmistetta, ellei ole pakko. Tällä kirjoituksella en halua yllyttää tai suositella ketään lopettamaan omaa lääkitystään, koska sairaanhoitajana tiedän myös sen, että näistä asioista on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.

Myöhemmin kiinnostuin äärettömän paljon ruokavalion ja ravintolisien merkityksestä ensin lihaskasvuun, myöhemmin terveyteen ja hyvinvointiin painottuen. Kaiken lukemani ja oppimani jälkeen olin valmis kokeilemaan maidotonta ruokavaliota, koska siitä saattoi olla apua astma oireisiin ja maito oli mahdollisesti osatekijä kehon krooniseen tulehdustilaan. Mietin ettei mulla ole mitään hävittävää, joten maidottoman ruokavalion kokeilu alkoi.

Nyt puolitoista vuotta maidotonta ruokavaliota noudattaneena, en kärsi enää astman oireista. Oireet katosivat yllättävän nopeasti ruokavaliomuutosten jälkeen. Ongelmat palaavat välittömästi, jos erehdyn nauttimaan lasillisen maitoa. Lasi rehellistä kevytmaitoa provosoi hengitystieoireita eniten, mutta huomaan eron myös syödessäni muita maitotaloustuotteita. Minun kohdallani on kyse mahdollisesti maitoproteiinin yliherkkyydestä.mansikka

Tavallinen arki koostuu täysin maidottomasta ruokavaliosta, mutta speciaali päivät jolloin herkutellaan, sisältää usein myös maitotaloustuotteita. Vähitellen yritän ottaa askelia oikeaan suuntaan asian kanssa. Haluan terveyttä edistävien valintojen olevan täysin vapaaehtoisia, jotta arki tuntuu mukavalta ja muutoksia on miellyttävämpi toteuttaa.

Maidossa on kahta eri proteiinia (hera ja kaseiini), mutta tutkistusti kaseiini aiheuttaa enemmän yliherkkyys reaktioita, kuin hera. Arjen ruokavalioni sisältää maidottomuudesta huolimatta heraproteiinijauhetta, koska keho tuntuu sietävän sitä hyvin. Hera on tutkitusti hyvä proteiinilisä kuntoilijan ruokavalioon, olisi todella sääli jättää se pois. Puhuessani herasta viittaan yksinkertaisesti heraproteiinijauheisiin, joita voit lisätä smoothien sekaan, tai juoda veteen sekoitettuna. Heraproteiinia myydään nykyään jopa tavallisissa marketeissa ja siitä on helppo valmistaa herkullinen välipala smoothie blenderissä.

Haluan painottaa jälleen yksilöllisyyttä. Tämä on vain minun kokemus maidottomasta ruokavaliosta, enkä väitä että tämä on jokaiselle oikea ratkaisu. Toisilla maito ei aiheuta minkäänlaista oireita, mutta minulle se ei sovi. Olemme kaikki erilaisia tässäkin asiassa ja omakohtaisen kokemuksen voit todentaa kokeilemalla itse käytännössä maidotonta ruokavaliota omaan arkeen.

Ravintovalmentaja Sami Sundvik on kirjoittanut myös pienen jutun aiheesta: Astma ja ruokavalio?

-M

 

(Visited 5 091 times, 1 visits today)
mirahautajoki

5 vastausta artikkeliin “Terveempi keho ilman maitoa”

  1. Tästä on paljon lukenut ja kuullut, että lapsillakin loppuu nuhat ja flunssat kun maitotuotteet lopetetaan. Itsekin kuulun tähän. Kyllä huomaa jos on maitotuotteita syönyt…. herrrrkutellut välillä 🙂 . Ei vatsa kestä . 🙂

    Sama asia varmasti kuin se, että toiset ei kestä viljoja .

  2. Ei tämä maitotuotteiden poisjättäminen (merkittävä vähentäminen) ja sen vaikutukset mm. allergiaoireiden häviämiseen ihan huuhaata voi olla! Itselläni allergiaoireet alkoivat olla jo niin pahoja, ettei liikkuminen tuntunut enää millekkäältä, aina oli ns. paperipussi-efeki kun yritti haukkoa ilmaa keuhkoihin.
    Oireet kuitenkin hävisivät merkittävästi kun jätin maitotuoteet pois. En niiden suurkuluttaja ole ollut alunpitäinkään, koska laktoosi-intolerantikko olen jo muutoinkin, mutta maustamaton jogurtti kuului monesti aamu-/välipaloihin. Jossain vaiheessa epäilin itsekin tätä asiaa ja palasin ns. normaaleihin ruokailutottumuksiin ja otin maitotuotteet takaisin käyttööni. Eron todellakin huomasi, keuhkot alkoi olla taas tervaa täynnä! Kokeilut on ainakin omalta osalta tehty ja tästäedes välttelen maitotuotteita, jäätelö silloin tällöin kesällä luetaan poikkeukseksi 🙂 Ja mikä lisäbonari tulikaan tästä ns maidottomuudesta .. makean”himo” on hävinnyt lähes kokonaan! 🙂

    • Upeeta huomata kuinka moni muu jakaa samanlaisia kokemuksia! 🙂

  3. Mielenkiintoinen näkökanta. Itselläni on astmaoireet lähteny mustaherukansiemenöljykapseleilla. Oon kyllä kova juomaan maitoakin.. täytyy testata jos oireet joskus palaa, lääkkeitä en käytä minäkää ennen ku on kunnolla tukossa.

  4. Mää en oo ku muksuna juonu maitoa ja sillon ei ollu mtn ongelmaa, nykyään liika maitotuotteiden käyttö lähinnä turvottaa ja sitten rahka tekee välillä sellasen limasen tai tukkosen olon kurkkuun, mutta muuten mulla ei maito oikeen aiheuta minkäänlaisia oireita. voisi tietysti jos sitä monta lasia päivässä joisi. mulla menee vaan 2dl rahkaa tai jogurttia päivä + vähän kahvissa maitoo/kermaa ja tää ei aiheuta mulla mtn astman kaltaisia oireita. siksi jatkan samaan malliin, koska monesti todennut että rahka + marjat paras kombo:P olin kerran 1kk ilman maitotuotteita ja marjojenkin käyttö jäi siinä samassa pois, nyt menee taas 2dl rahkaa ja 200g marjoja jälleen joka päivä!! 🙂 aina kun syön maitotuotteita otan vitamiinit siin samassa 😉 eli pieni paha.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta