Vika ei ole aina sinussa

Ehkä paras oivallus mitä ausseissa ollessani sain, oli että vika ei ole aina minussa. Kaikki meistä tietävät henkilön, kuka ei ole koskaan väärässä ja kuka toimii aina oikealla tavalla, eikä koskaan epäonnistu. Hän näkee muissa vikoja, mutta on itse täydellinen ainakin hänen omasta mielestään. Tälläisiä ihmisiä kutsutaan usein narsisteiksi tai muuten vain itsekkäiksi ihmisiksi. Mutta, entä se toinen ääripää? Henkilö joka näkee ensisijaisesti vikaa vain itsessään. Moni artikkeli netissä ja lehdissä kannustaa muuttamaan omaa suhtautumistapaa, mutta toista ei missään nimessä saa muuttaa. Moni noudattaa tätä vinkkiä ehkä jopa liiankin uskollisesti omassa elämässään. Ei nähdä vikaa toisessa osapuolessa ja ajatellaan, että vika on aina omassa navassa. Toista ihmistä ei voi muuttaa, mutta omaa suhtautumistaan voi, näin mä ainakin itse ajattelen. Toisinaan se menee liiallisuuksiin ja tajuan vasta pitkän ajan kuluttua, että olen hakannut päätäni seinään liian pitkään. Havahdun usein siihen, että mua on kohdeltu kaltoin vasta sitten, kun oon jo polviani myöten paskassa.

Harvoin puhutaan tästä toisesta ääripäästä, eli henkilöstä joka näkee vikoja vain itsessään. Olen ennenkin kertonut siitä, kuinka olen silloin tällöin todella ankara itseäni kohtaan ja luulen, että en ole ainoa. Jostain syystä minulle ja lähipiirilleni on taipuvuutta juuri tähän. Löydämme enemmän vikoja itsestämme kuin muista. Esimerkkinä: Jäädään huonoon suhteeseen vaikka kumppani kohtelee huonosti. Tälläinen henkilö uskoo viimeiseen asti, että tilanne on korjattavissa, koska vika on hänessä itsessään. Omaa suhtautumistaanhan voi aina muuttaa. Hän ei näe vikaa toisessa vaan uskoo, että on itse huono, koska ei jaksa kumppaninsa käytöstä. Usein tälläiset ihmiset havahtuvat siihen, että heitä on kohdeltu kaltoin vasta sitten kun voimat loppuvat. Monesti he vielä ajautuvat samanlaisiin tilanteisiin ja ihmissuhteisiin jatkuvasti. Tälläisiä ihmisiä on helppo käyttää hyväkseen ja he alistuvat helposti toisen tahtoon.

Ajauduin samantyyppiseen tilanteeseen ausseissa ollessani. Olin loppu ja tunsin olevani huono, koska en jaksa. Muissa ei tietenkään ollut vikaa. Vika oli minussa, tai niin mä ajattelin. Vasta juteltuani muutaman ystävän kanssa tilanteestani, tajusin että en ollutkaan huono. Mua vaan oltiin kohdeltu huonosti ja tajusin sen jälleen aivan liian myöhään. Havahduin siihen, että olen elänyt tän hetken ennenkin. Päätin, että en tahdo toistaa virheitäni enää ja tein itsekkään ratkaisun. Se ratkaisu oli yksi elämäni parhaista. Mikäli joku siellä voi samaistua tai pyörittelee samantyyppisiä ajatuksia päässään, kannustan löytämään kultaisen keskitien. Olisi hyvä olla terveellä tavalla itsekäs, eikä miellyttää muita loputtomiin, mutta silti ottaa muut huomioon. Siinä onkin treenattavaa, ainakin minulla.

Muista, että vika ei ole aina sinussa!

<3:Eve

(Visited 1 642 times, 1 visits today)
eveheikkinen

8 vastausta artikkeliin “Vika ei ole aina sinussa”

 1. Siis aivan super pelottavaa sillä just tänä viikonloppuna kohtasin ite samankaltaisen tilanteen.
  Huomasin että vaikka luulin päässeeni yli mulle vaikeasta asiasta ja että olen jatkanut omaa elämääni onnistuneesti niin silti tämä henkilö meni kommentillaan todella pahasti mun ihon alle, vaikka viime näkemiskerrasta oli kulunut melkein vuosi, tapahtuneesta 2 vuotta…
  Nyt mä sitten itse otin asian eilen puheeksi ja saatiin jokseenkin puhuttua asioista ja tuli niiin paljon vapaantuneempi fiilis kun sai kertoa myös oman puolen ja mielipiteen asioista.
  Miksi en sitten ollut ottanut asiaa aikaisemmin puheeksi? Suurin syy oli varmasti että ajattelin juurikin että kaikki on ollut mun omaa syytä, mä olen ollut ajattelematon ja käyttäytynyt väärin..ja että mun täytyy tehdä vain asioita itseni kanssa että opin taas olemaan ja että mä olen ainoana osapuolena vaan yliajatellut kaikki asiat ja että ei mun mielipiteellä ja fiiliksillä oo väliä.. .Todellisuudessa niillä oli..isokin!
  Ja voi että vaikka olo on tosi hämmentynyt ja vielä vähän auki, niin kyllä siitä tuli niin paljon kevyempi olo kun pysty itelle myöntämään että minussa oli parannettavaa mutta niin oli myös tässä toisessa.

  Kiitos tästä ajatuksia herättelevästä tekstistä ! <3

  • Kiitos ihanasta kommentista <3 Jep toisinaan varsinkin me naiset koemme tämmöisiä fiiliksiä. Parempi myöhään kun ei milloinkaan 😉 Välillä on hyvä kyseenalaistaa myös sitä toista osapuolta 🙂

 2. Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä! Tunnistin itseni! Yritän aina itsekin ajatella, että ’ainahan sitä voi itseään parantaa’ mutta välillä unohdan et hei, enhän mäkään voi toiseksi ihmiseksi muuttua. Tasapainoa kehiin joo!
  //Annika

 3. Huh nyt tuli juuri oikeaan aikaan tämä teksti luettavaksi! Pitkään olen itsekin kuvitellut, että kaikki ongelmat, väärinkäsitykset ja erimielisyydet olisivat vain minun tekojeni, sanojeni tai tuntemuksieni syytä, ja tietenkään kenessäkään muussa ei ole vikaa.. onneksi olen itsekin oppinut tunnistamaan tämän piirteen itsessäni, ja välillä on hyviä päiviä, kun voin olla hieman itsekäskin potematta syyllisyyttä, sillä kyllähän tälläinen ajattelutapa syö energiaa ja paljon! Kiitos tekstistäsi! Sain siitä lisää potkua ja lisää ajateltavaa ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta